Прејди на содржината

Спорт

Од Википедија — слободната енциклопедија
Спорт

Спорт - нормална физичка активност или вештина изведена под јавно прифатени правила и со цел да рекреира: за натпреварување, за сопствено уживање, за усовршување, за развивање на вештина, или за комбинација од наведените. Она што го карактеризира секој спорт е јасната цел, комбинирана со впечатокот за поединечна (или тимска) вештина или способност. Првите спортови како на пример лов и трчање настанале бидејќи биле потребни за да се преживее. За разлика од тогаш, денеска луѓето се занимаваат со спорт за здравје и релаксација.

Кратка историја[уреди | уреди извор]

Олимписки игри[уреди | уреди извор]

Олимписки игри
Секоја четврта година спортисти од целиот свет се собираат за да се натпреваруваат на олимписките игри.Постојат Летни олимписки игри, Зимски олимписки игри и олимписки игри за инвалиди.

Спортови[уреди | уреди извор]

Спортовите можат да се класифицираат на повеќе начини, но генерално се делат на спортови со тркање, со противник, со лично достигнување, и со комбинација на наведените. Некои познати спортови се:

Спортот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Емброуз Бирс, Басни. Скопје: Темплум, 2016, стр. 72.
  2. Ѓоко Здравески, Отсечки стварност. Скопје: Бегемот, 2019, стр. 33.
  3. „HRT, Официјално мрежно место (пристапено на 5.4.2017)“. Архивирано од изворникот на 2017-06-15. Посетено на 2017-10-02.
  4. 4,0 4,1 Vangelis ‎– Chariots Of Fire (пристапено на 24.5.2021)
  5. Discogs, The Fall ‎– The Frenz Experiment (пристапено на 22.10.2020)