Билијард

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Билијард, исто така познат како џебен билијард (најчесто во Северна Америја) или билијард (најчесто во Европа и Австралија), е семејство од спортови и игри со стап и топчиња во повеќе бои, се игра на маса и има шест контејнери наречени џебови во аглите и на средина на ивицитете, во кои топките се депонираат, тоа е целта на играта. Исто така се нарекува и шест-џебен. Постојат стотици видови билијард. Некои се играат со по осум топки (и варијантната црна топка), девет топки (со варијантните десет и седум), директен билијард (14.1 продолжување), еден џеб и банкарски билијард. Постојат и хибриди користејки карактеристики од биијард и каром билијард, како Американски билијард со четири топки, каубојски билијард и билијард со шишиња.