Мешчерски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Мешчерски јазик
Зборуван во: Русија 
Регион: европски дел на Русија
Исчезнување: 16 (?)
Јазично семејство: уралски
 угрофински
  фино-волшки
   Мешчерски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Мешчерскиот бил дел од групата на угрофински јазици што го зборувале Мешчерците во денешниот регион околу реката Ока во Русија. Многу малку се знае за овој исчезнат јазик но се тврди дека бил сличен со останатите мордвински јазици - ерзјански јазик и мокшански јазик. Јазикот најверојатно исчезнал во 16 век.