Балтички јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Балтички племиња во 1200 година
Јазично стебло на балтичките јазици.

Балтичките јазици се јазична група, којашто претставува посебна гранка на Индоевропските јазици.

Кон балтичките јазици спаѓаат живите летонски и литвански јазици и мртвиот пруски јазик. Постоеле и неписмените балтички јазици јатвишки, галиндски, куршски и др. Повеќе сличности на балтичките и словенските јазици дозволуваат тие да бидат обединети во балтичкословенки јазици, бидејќи се претпоставува дека во антиката постоело балтичко-словенско единство.

Јазици[уреди | уреди извор]

Западнобалтички јазици[уреди | уреди извор]

Источнобалтички јазици[уреди | уреди извор]

(— исчезнат јазик)

Наводи[уреди | уреди извор]

  • В. Н. Топоров. Балтийские языки // Языки народов СССР. Индоевропейские языки. Москва, 1966
  • Пьетро У. Дини. Балтийские языки. Под ред. В. Н. Топорова. Москва: ОГИ, 2002

Поврзано[уреди | уреди извор]