Латгалски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Латгалски јазик
latgalīšu volūda
Изговорлатгалишу
Застапен воЛатвија, Русија
Говорници150-200,000  
Јазично семејство
индоевропско
Писмолатиница
Јазични кодови
ISO 639-3

Латгалскиот јазик може да има две значења и тоа:

  • Тој бил јазикот на народот латгалици и бил зборуван на територија на денешна Латвија. Член бил на балтичката група на јазици од индоевропската фамилија на јазици. Историски латвискиот јазик настанал од латгалскиот јазик.
  • Денес терминот нормално се користи за јазик што се зборува во источна Латвија попознат како латгале. Понекогаш се смета за посебен јазик но некои го сметаат и за дијалект на латвиски јазик.

Азбука[уреди | уреди извор]

Јазикот користи латинична азбука наречена латгалска азбука.

A a [a] Ā ā [ā] B b [be] C c [ce] Č č [če] D d [de] E e [e]
Ē ē [ē] F f [ef] G g [ge] Ģ ģ [g'e] H h [he] I i [i] Y y [y]
Ī ī [ī] J j [je] K k [ka] Ķ ķ [k'e] L l [el] Ļ ļ [eļ] M m [em]
N n [en] Ņ ņ [eņ] O o [o] Ō ō [ō] P p [pe] R r [er] S s [es]
Š š [eš] T t [te] U u [u] Ū ū [ū] V v [ve] Z z [ze] Ž ž [že]

Примери од јазикот[уреди | уреди извор]

Tik skrytuļam ruodīs: iz vītys jis grīžās,
A brauciejam breinums, kai tuoli ceļš aizvess,
Tai vuorpsteite cīši pret sprāduoju paušās,
Jei naatteik - vacei gi dzejis gols zvaigznes.

Pruots naguorbej ramu, juos lepneibu grūžoj,
Vys jamās pa sovam ļauds pasauli puormeit,
Bet nak jau sevkuram vīns kuorsynoj myužu
I ramaņu jumtus līk īguodu kuormim.

Na vysim tai sadar kai kuošam ar speini,
Sirds narymst i nabeidz par sātmalim tiemiet,
A pruots rauga skaitejs pa rokstaudža zeimem,
Kai riedeits, kod saulei vieļ vaiņuku jieme.

(Поема од Армандс Куцењш )