Земгалски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Земгалски јазик
Застапен воЛатвија, Литванија
Изумрен16 век
Јазично семејство
индоевропско
Јазични кодови
ISO 639-3

Земгалски јазик — исчезнат балтички јазик од индоевропското семејство на јазици. Бил зборуван во северните делови на Литванија и јужните делови на Латвија. Се верува дека јазикот бил посебен и постоел до 16 век но со видно влијание на латвиски јазик. Јазикот е познат само по стари документи што датираат до 16 век.