Англичани

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Национално знаме на Англија и на Англичаните.

Англичаните (на англиски: English people, од староанглиски: Englisc) се луѓе чие потекло или живеалиште е поврзано со Англија. Според идентитетот тие се сметани и како националност и како етничка група. Англискиот идентитет води потекло од од раниот среден век кога тие биле познати на староанглиски како Anglecynn. Денеска Англија е земја која е дел од Обединетото Кралство и поголем дел од Англичаните во Англија се британски граѓани.

Историски, англиската популација е добиена од неколку генетички блиски и слични племиња- раните Бритони, Германите кои се населиле на територијата на денешна Англија, вклучувајќи ги Англите, Саксонците, Јутите кои први ги поставиле никулците на денешната англиска држава и подоцна данските викинзи и Норманите. После договорот за унификазија сод 1707 со кој Кралството Англија станало дел од Обединетото Кралство на Велика Британија, англиската традиција и култура блиско се поврзала со британската култура и обичај.

Денеска во светот има вкупно околу 90.000.000 Англичани и тоа 42.260.000 во Англија[1], 27,516,394 во САД[2], 6,570,015 во Канада[3], 6,358,880 во Австралија[4], од 44,202 до 281,895 во Нов Зеланд[5]. Нивен национален јазик е англискиот, а вера христијанството (т.е. англиканството).

Англичаните како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Во делото „Богатството на царот Радован“, српскиот поет Јован Дучиќ вели дека Англичаните не се љубоморни затоа што ги почитуваат жените, гледајќи во нив и сестра и мајка, а не само љубовница.[9] Од друга страна, за Англичанките вели дека им се даваат на џентлмените кои се дискретни и перверзни и кои многу се смеат.[10]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. The CIA World Factbook reports that in the 2001 UK census 92.1% of the UK population were in the White ethnic group, and that 83.6% of this group are in the English ethnic group. The UK Office for National Statistics reports a total population in the UK census of 58,789,194. A quick calculation shows this is equivalent to 45,265,093 people in the English ethnic group; however, this number may not represent a self-defined ethnic group because the 2001 census did not in fact offer "English" as an option under the 'ethnicity' question (the CIA's figure was presumably arrived at by calculating the number of people in England who listed themselves as "white").
  2. Census 2008 ACS Ancestry estimates
  3. (Ethnic origin) The 2006 Canadian Census gives 1,367,125 respondents stating their ethnic origin as English as a single response, and 5,202,890 including multiple responses, giving a combined total of 6,570,015.
  4. (Ancestry) The Australian Bureau of Statistics reports 6,358,880 people of English ancestry in the 2001 Census.[1].
  5. (Ethnic origin) The 2006 New Zealand census reports 44,202 people (based on pre-assigned ethnic categories) stating they belong to the English ethnic group. The 1996 census used a different question to both the 1991 and the 2001 censuses, which had "a tendency for respondents to answer the 1996 question on the basis of ancestry (or descent) rather than 'ethnicity' (or cultural affiliation)" and reported 281,895 people with English origins; See also the figures for 'Новозеландски Европејци'.
  6. Габриел Гарсија Маркес, Дванаесет искушенија. Скопје: Три, 2008.
  7. Антена, број 857, 28.11.2014, стр. 22.
  8. Антена, број 864, 16.1.2015, стр. 22.
  9. Јован Дучић, Благо Цара Радована (друго издање). Београд: Laguna, 2018, стр. 111.
  10. Јован Дучић, Благо Цара Радована (друго издање). Београд: Laguna, 2018, стр. 149.