Прејди на содржината

Британци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Национално знаме на Обединетото Кралство.

Британци или уште и Бритони (на англиски: British people, Britons) е термин со кој се означуваат народите чие потекло е англосаксонско, односно гаѓаните на Велика Британија, островот Ман, Каналските Острови и Британската прекуморска територија. Поголем дел од Британците сами се нарекуваат Англичани, Шкотланѓани па дури и келтски Велшани, но сепак поголем дел од историските светски автори ги сметаат за единствена нација.

Своето име Британците го имаат добиено од старите келтски Брити кои претставуваат пранаселеници на Британскиот остров. Нивната популација во светот денеска изнесува околу 160.000.000 во 206 земји од кои во Велика Британија живеат 60.000.000, во Австралија 10.000.000, Канада 12.000.000, во САД 36.000.000 итн. Говорен јазик им е англискиот, а религија Христијанството.

Литература[уреди | уреди извор]

Brendan Bradshaw & Peter Roberts (eds.), British Consciousness and Identity: The Making of Britain, 1533-1707 (Cambridge, 1998).

Надворешни врски[уреди | уреди извор]