Романци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Национално знаме на Романија и на Романците.

Романците (на романски: rumâni, во минатото нарекувани уште и Власи) се нација и етничка група[1] чија матична земја е Романија и зборуваат на романски јазик кој спаѓа во фамилијата на романски јазици.

Романците како еден единствен етнос делат заеднички карактеристики како што се: имање на сопствена романска култура, потекло, имајќи го романскиот како мајчин јазик, потоа по државјанството во било која земја да се наоѓа Романецот. Законот за романско државјанство[2] бил регулиран во март 1991 година со тоа што им се дава права на втората и третата генерација на потомци од луѓе со романско потекло да имаат романско државјанство, ако течно зворуваат на романски и имаат доволно познавање на романската историја и култура. 89.4% од населението на Романија се изјасниле како Романци на романскиот попис од 2002 година, но сепак треба да се има во предвид дека како Романци се изјаснуваат и одредени Роми кои ги има околу 2,000,000.[3] Денеска во светот 23,8 милиони го имаат романскиот за мајчин јазик.[4]

Во едно толкување од пописните резултати во Молдавија, Молдавците биле броени како Романци, што значи дека исто така тие формираат мнозинство и во друга држава.[5][6] Значајно романско население живее и во земјите како: Унгарија, Бугарија, Србија, Италија, Шпанија итн.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. [1]
  2. Romanian Citizenship Law (translated to English)
  3. Roma population
  4. [2] Data according to the Latin Union.
  5. Ethnic Groups Worldwide: A Ready Reference Handbook By David Levinson, Published 1998 - Greenwood Publishing Group.
  6. At the time of the 1989 census, Moldova's total population was 4,335,400. The largest nationality in the republic, ethnic Romanians, numbered 2,795,000 persons, accounting for 64.5 percent of the population. Source : U.S. Library of Congress: "however it is one interpretation of census data results. The subject of Moldovan vs Romanian ethnicity touches upon the sensitive topic of" Moldova's national identity, page 108 sqq.)