Чуваши

Од Википедија — слободната енциклопедија
Чуваши
Чăваш
Вкупен број
1,1 милиони[1]
Подрачја со значајно население
 Русија1,435,872[2]
 Казахстан22,305[3]
 Украина10,593[4]
 Узбекистан10,074[5]
 Туркменистан2,281[6]
 Белорусија2,242[7]
 Молдавија1,204[8]
 Киргистан848[9]
 Грузија542[10]
 Латвија534[11]
 Азербејџан489[12]
 Естонија357[13]
Јазици
Чувашки
Руски (како втор јазик)
Вероисповед
Православие

Чувашите се туркиски народ кој претежно живее во Русија, односно во Република Чувашија. Повеќето од Чувашите се со православна вероисповед и говорат чувашки јазик. Во Руската Федерација живеат околу 1,5 млн. Чуваши (според пописот од 2010 г.); од кои околу 890 илјади живеат во Чувашија. Околу 126 000. живеат во Татарстан, 117 000 во Башкортостан, 101 000 во Самарска област, 111 000 во Уљјановска област во Русија.

Наводи[уреди | уреди извор]