Чулимци

Од Википедија — слободната енциклопедија

Чулимците се туркиски народ кои живеат Краснојарскиот крај во Русија. Според пописот од 2002 година, чулимците на број се околу 700 души. Овој народ го зборува чулимскиот јазик и ја има примено православната вероисповед.

Регија во Русија која ја населуваат Чулимци