Уруми

Од Википедија — слободната енциклопедија

Урумите се туркиски народ кој претежно живее во Украина. Оваа туркиска заедница во 1780 година од Крим се населила во Украина. Постојат некои претпоставки дека тие всушност се Грци, кои го зборуваат турскиот јазик по што го добиле и името Уруми.