Ногајци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ногајци
(Nogais)
Вкупен број на населението 103.660
Региони каде што живее етничката група Дагестан, Ставрополски крај, Карачаево-Черкесија, Чеченија, Астрахањска област
Јазик ногајски
Религија Ислам

Ногајците се туркиски народ кој живее во Русија односно во републиките Дагестан, Карачаево-Черкесија и Чеченија, Ставрополски крај, и Астрахањска област. Повеќе од ногајците се со муслиманска вероисповед и го зборуваат ногајскиот јазик. Вкупниот број на ногајците е 103.660 по пописот од 2010.