Татари

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Татари
Tatarlar / Татарлар
x90pxCalil student 1929.jpg

Elvira Nabiullina.jpgx100px


Nureyev Allan Warren.jpg

Marat Safin, 2006.jpgDasaev Rinat.JPG

Чарлс БронсонМуса Џалил
Елвира НабиулинаРинат АхеметовЗемфира
Рудолф НурејевМарат СафинРинат Дасаев
Вкупно население
6,706,000
Региони со значително население
 Русија 5,554,601 [1]
 Узбекистан 324,080 [2]
 Казахстан 261,000 [3]
 Таџикистан 97,000 [3]
 Украина 69,000 [3]
 Туркменистан 60,000 [3]
 Киргистан 52,000 [3]
 Азербејџан 30,000 [3]
 Турција 26,000 [3]
 Романија 23,000 [4]
 Белорусија 13,000 [3]
 САД 11,000 [3]
 Кина 7,500 [3]
 Полска 4,900 [3]
 Грузија 3,700 [3]
 Литванија 3,000 [3]
 Молдавија 2,800 [3]
 Латвија 2,689 [5]
 Естонија 2,500 [3]
 Финска 800 [3]
Јазик

татарски јазик, руски јазик

Вероисповед

Воглавно Ислам со малцинско православно население[6]

Татари (татарски: Tatarlar/Татарлар) е заедничко име за некои туркојазични народи од Источна Европа и Централна Азија. Денешниот татарски jазик се однесува кон кипчакската група на турските jaзици. Денешните Татари се делат на Сибирски Татари, Астрахански Татари, Вазански Татари и Кримски Татари.

Историски, Татарите се еден од монголските народи и зборуваат на монголски jaзик. Покорени од Џингис Хан, подоцна се вклучуваат во монголските напади врз Азиjа и Европа. Името Татари средновековните писатели го изведуваат од името на Тартар, грчки бог на подземниот свет, како поврзување со бруталноста на татаро-монголските орди во Европа. Така името Татари е употребувано за опис на сите народи кои прегазиле делови од Азија и Европа под водство на Монголите во 13 век. Подоцна под истото име се подразбираат речиси сите номадски освојувачи од Азија, независно дали се од Монголија или од крајните западни делови на Азија. До почетокот на 20 век, Русите со името Татари именуваат бројни народи, почнувајќи од Азерите до сибирските племиња.

Денес Татарите живеат во средишните и јужните делови на Русија, (мнозинството во Татарстан), Узбекистан, Казакстан, Украина, Таџикистан и Киргистан. Нивната бројност е околу 10 милиони. Мнозинството се муслимани.

Денешните Татари потекнуваат од населението на наjзападниот дел на Монголската држава - Златната Орда, коjа опфаќа делови од денешна Украина, Русија и Казахстан. Таму татаро-монголите биле малуброjни и се измешале со локалното кипчакско (куманско население) како и со други постари народи како Булгарите. Кипчакскиот турски jaзик се наложил како доминантен и се зборува во различни дијалекти од денешните Татари. Подоцна Златната Орда се разделила на неколку делови, мегу кои се и Казанското, Астраханското и Кримското ханство.

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. „Демоскоп Weekly - Приложение. Справочник статистических показателей“. Demoscope.ru. http://demoscope.ru/weekly/ssp/rus_nac_02.php. конс. 7 март 2011. 
  2. „Uzbekistan - Ethnic minorities“. http://ula.uzsci.net/portal/library/atlas/ethnic_minorities.pdf. конс. 3 јуни 2011. 
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 3,12 3,13 3,14 3,15 Joshua Project. „Tatar Ethnic People in all Countries“. Joshua Project. http://www.joshuaproject.net/peoples.php?rop3=109874. конс. 7 март 2011. 
  4. http://www.webcitation.org/query?url=http://www.geocities.com/Athens/9724/Tatar_FAQ-shs007.html&date=2009-10-25+05:38:38
  5. [1]
  6. „Ethno-cultural Internet-server of the Kryashens“. Kryashen.ru. 7 декември 2000. http://kryashen.ru/engl/index5.php?link=8. конс. 7 март 2011. 


Видете исто така[уреди | уреди извор]