Прејди на содржината

Каракалпаци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Каракалпаци
Qaraqalpaqlar, қарақалпақлар
Вкупен број
прибл. 620,000
Подрачја со значајно население
 Узбекистан
518,301
 Казахстан56,000
 Туркменистан5,000
 Русија4,466
Јазици
каракалпачки
Вероисповед
Сунитски ислам
Сродни народи
Казаци, Ногајци

Каракалпаците се туркиски народ кој претежно живее во Узбекистан, односно во автономната област Каракалпакстан кој заедно со казасите заземаат 60% од вкупниот број на населението. Повеќе од каракалпаците се со муслиманска вероисповед и го зборуваат каракалпачкиот јазик. Вкупниот број на калапаците е околу 473 000 од кој 468 000 живеат во Узбекистан.