Алтајци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ова е статија за народ. За други значења, види Алтај (појаснување).
Република Алтај во Русија

Алтајците се туркиски народ кој живее во Русија односно во автономната област Алтај, каде по Русите се втори по бројност. Освен таму, нив ги има и во Јужен Сибир, Тува и Монголија. Алтаците се со будистичка или шаманистичка вероисповед, но има и мал број христијани. Зборуваат на алтајски јазик.