Казаци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Казаци
Қазақтар
Вкупен број на населението 17 000 000
Региони каде што живее етничката група
Јазик казачки јазик
Религија Ислам

Казаците се туркиски народ, кој живее во Казахстан и нивниот процент од вкупниот број на население во Казахстан изнесува 68.5%. Казаците се со муслиманска вероисповед и го зборуваат казачкиот јазик. Вкупниот број на Казаците е околу 17 000 000, од кои во Казахстан живеат 12 000 000, а во Кина 1 800 000.