Волшки Татари

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Татарите од Волга се туркиски народ кој претежно живее во европскиот дел на Русија, односно покрај реката Волга. Вкупниот број на Татарите од Волга е околу 8 000 000, од кои околу 7 500 000 живеат во Русија, 3 000 000 во Татарстан, а исто така како мал дел живеат и во Украина, Казахстан, Узбекистан итн. Овој народ го зборува татарскиот и рускиот јазик. Татарите се со муслиманска вероисповед, но има и некои со православна вероисповед.