Месхетски Турци

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Мескетински Турци)
Месхетски Турци во Карабук, Турција

Месхетските Турци се туркиски народ кои најмногу живее во Казахстан, Киргистан, Азербејџан, Узбекистан итн. Овој народ го зборува турскиот, рускиот и грузискиот јазик. Овој народ е со муслиманска вероисповед.