Хазари

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Хазарите се турски народ кој во почетокот се живееле покрај крајбрежитето на Дагестан и делтата на реката Волга. Во периодот од 6 до 10 век тие ја создале својата прва држава која се наоѓала помеѓу реката Волга, Кавказ и Дон. Кон крајот на 8 век хазарите го примале јудаизмот како своја религија. Така, во денешно време освен семитски евреи, познати се и хазарските евреи во јудаизмот.