Ерменски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ерменски јазик
Հայերեն (Хаерен)
Изговорхајерен
Застапен воЕрменија
Говорнициоколу 9 000 000  
Јазично семејство
Индоевропски јазици
  • ерменски јазик
Писмоерменска азбука
Статус
Службен воЕрменија
Јазични кодови
ISO 639-3

Ерменскиот јазик спаѓа во групата на индоевропските јазици. Овој јазик претежно се згорува во Кавказ (односно република Ерменија). Ерменскиот јазик претставува еден вид самостоен јазик кој нема свои блискости на друѓи јазици. Многу јазичари сметаат дека овој јазик е составен од трите мртви јазици: фригискиот, тракискиот и дакискиот јазик. Од денешните јазици, кои сѐ уште се во употреба, грчкиот јазик е најблизок со ерменскиот.

Ерменскиот јазик се зборува од страна на околу 3 000 000 луѓе. Ерменскиот јазик низ историјата се развива во два периоди: писмен и усмен. Писмениот од своја страна се разделува на:

  • Древноерменски или класичен период, од 5 век до 11 век. Овој јазик и ден денес е во употреба но како службен јазик на црквата.
  • Средноерменски период, од 12 до 16 век.
  • Новоерменски (современ ерменски) период, од 17 век до денес.

Ерменската азбука била создадена од страна на Месроп Маштоц во текот на 406 година.