Сефарди

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Сефардски Евреи
יהדות ספרד (Јахадут Сфарад)
Вкупен број
Сефардски Евреи
2,200,000
до 16% од светското еврејско население
Подрачја со значајно население
 Израел 1.4 милиони
 Франција 300,000–400,000
 САД 200,000–300,000
 Аргентина 50,000
 Турција 26,000
 Мароко 6,000
 Грција 6,000
 Обединето Кралство 8,000
 Тунис 2,000
 Босна и Херцеговина 2,000
Вероисповед
Јудаизам

Сефардите се Евреи, потомци на прогонетите од Шпанија за време на Шпанската инквизиција, воглавно во 1492 година. Тие масовно се раселиле низ Европа, главно на териториите под османлиска власт, вклучително и во Македонија. Сефардите, воглавно живееле во градовите Солун, Скопје, Битола, Штип, Кратово и притоа формирале добро организирани еврејски општини. За време на Втората светска војна, околу 7 000 Евреи, односно Сефарди од Македонија биле депортирани во концентрациониот логор Треблинка, каде биле задушени во гасните комори.