Прејди на содржината

Златна Орда

Од Википедија — слободната енциклопедија
Златна Орда
Алтан Орд
1240-ти–1502
Главен градСарај Бату
Говорени јазицимонголски и туркиски јазици
Вероисповед
шаманизам
Уредувањемонархија
Хан 
• 1226-1280
Орда Хан (Бела Орда)
• 1242-1255
Бату Хан (Сина Орда)
• 1379-1395
Тохтамиш
• 1435-1459
Кучук Мухамад (Голема Орда)
• 1481-1499
Муртада
LegislatureКурултај
Историски периодСреден век
• Основана после инвазијата на Монголците врз Рус
1240-ти
• Обединување на Сината и Белата Орда
1379
• растурени во Голема Орда
1466
• последна опстаната единица бил Кримскиот ханат
1502
Претходници
Наследници
Монголско Царство
Кримски ханат
Касимски ханат
Казански ханат
Казачки ханат
Узбечки ханат
Астрахански ханат
Сибирски ханат
Историја на Монголија
Пред Џингис-хан
Монголско Царство
Ханати
- Чагатајски ханат
- Златна Орда
- Илханат
- Династија Јуен
Тимуридско царство
Могулско царство
Кримски ханат
Сибирски ханат
Ѕунгари
Династија Ќинг
Република Кина
Монголска Народна Република (Надворешна Монголија)
Современа Монголија
Менгѓанг (Внатрешна Монголија)
Народна Република Кина (Внатрешна Монголија)
Бурјатска Монголија
Калмичка Монголија
Хазарски Монголци
Ајмачки Монголци
Хронологија
уредиОдлучувачка победа на Златната орда во Битката кај Мохи

Златна орда (Алтан Орд) — држава со центар во Долно Поволжие, основана во 1243 од страна на монголскиот Бату Хан (12371255), син на Џучи Хан, внук на Џингис Хан. До 1266 хановите на Златната орда ја признавале власта на големиот хан во Каракорум, а потоа и на Пекинг. Основната маса на населението ги сочинуваат Куманите. Во 1312 година се исламизирала. Исчезнала во 16 век.