Кавкаска Албанија

Од Википедија — слободната енциклопедија
За балканската држава, видете Албанија.
Албанските граници до 387 година.

Албанија, уште позната и како Кавкаска Албанија, Агуанк (на ерменски: Աղվանք) Ардан (на партијански), Аран (на персиски) и ал-ран (на арапски), било античко кралство што опстојувало на територијата на денешен Азербејџан и јужен Дагестан. Името Албанија означува планинска територија. Сегашното име на локалниот јазик не е познато.

Градови и региони[уреди | уреди извор]

Денес не е познато за некои градови во Албанија, иако во 1 век н.е. Плиниј Помладиот го спомнал првиот главен град на Албанија. Според него, кој е најверодостоен, се нарекувал Кабалака, Шабала и Табала, а воедно денешниот град Кабала. Подоцна главниот град бил преместен на југ во Партав (денешен Барда).

Надворешни врски[уреди | уреди извор]