Огурски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Огурски јазици
Географска
распространетост:
Класификација:туркиски
  • огурски јазици
Гранки:

Огурските јазици (исто така наречени: Огурички, Булгарски, Болгарски) се подгрупа на туркиските јазици. Историски тие биле зборувани во Стара Велика Бугарија (Магна Бугарија/Оногурија), а подоцна и во Волшка Бугарија и Дунавска Бугарија. Оваа подгрупа на јазици е најмала, односно денес има само еден жив јазик од истата, сите други се мртви јазици. Единствениот жив јазик од оваа група е чувашкиот, но во лингвистиката нема согласност за тоа дали чувашкиот е директен наследник на еден од овие мртви јазици или е своја гранка во подгрупата.[1]

Јазици[уреди | уреди извор]

пратуркиски јазик огурски јазици  

Користена литература[уреди | уреди извор]

  • Brook, Kevin Alan. 2004. "Tales about Jewish Khazars in the Byzantine Empire Resolve an Old Debate". Los Muestros No. 54, pp. 27–29.[1] Архивирано на 30 март 2009 г.
  • Brook, Kevin Alan. 2006. The Jews of Khazaria. Lanham, MD: Rowman & Littlefield Publishers, 2nd ed. (1999. Northvale, N.J.: Jason Aronson, 1st ed.[2] Архивирано на 3 март 2016 г.
  • Clark, Larry. 1998. "Chuvash." In: Johanson & Csató, pp. 434–452.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Peter Golden, 'The Khazar Sacral Kingship' in Kathryn Von Reyerson, Theofanis George Stavrou, James Donald Tracy (eds.) Pre-modern Russia and its world: Essays in honour of Thomas S. Noonan, Otto Harrassowitz Verlag, 2006 p.86.

Поврзано[уреди | уреди извор]