Арапи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Арапи се народи од семитска група. Од Арапскиот Полуостров се освојувачки походи и преселби се рашириле низ цела Северна Африка, од Египет до Мароко. Јазикот кој го користат е Арапскиот јазик. Ширум светот има околу 422 милиони арапи.[1]

Арапите како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Во делото „Богатството на царот Радован“, српскиот поет Јован Дучиќ вели дека Арапите се „љубоморни како кобри“.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. http://www.unesco.org/new/en/unesco/events/prizes-and-celebrations/celebrations/international-days/world-arabic-language-day/
  2. Јован Дучић, Благо Цара Радована (друго издање). Београд: Laguna, 2018, стр. 111.