Кумици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Кумици
(Kumyks)
Вкупен број на населението 61 200 000
Региони каде што живее етничката група
Јазик кумички
Религија Ислам

Кумците се туркиски народ и еден од најголемите народи на руската република Дагестан. Тие зборуваат на кумички јазик. Исто така тие се населени и во Северна Осетија и Чеченија. Вкупниот број на кумците изнесува околу 233 000.