Хакази

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Хаказите се туркиски народи, кој живее во руската автономна република Хакасија со 12% од вкупниот број на население. Хаказите се карактеризираат со темна кожа и очи, црна коса и брада.

Во Руската империја хаказите биле познати како минусински татари, абакански татари, енисејски турци.По создавањето на Советскиот сојуз многу етнички групи се споиле помеѓу себе си во една нација: хакази. Повеќе од хаказите се со православна вероисповед и го зборуваат хаказискиот јазик. Вкупниот број на хаказите е околу 80 000.