Гагаузи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гагаузи
Gagauzlar
Вкупен број
прибл. 240,000
Подрачја со значајно население
 Молдавија ( Гагаузија)147,500[1]
 Украина31,900[2]
 Турција15,000[3]
 Русија13,700[4]
 Романија45[5]
 Бугарија540[6]
 Казахстан700[7]
Јазици
Гагауски
Романски
Руски
Вероисповед
Православие

Гагаузите (гагауски: Gagauz, мн. Gagauzlar или Gagavuz, мн. Gagavuzlar; руски: Гагаузы) се туркиски народ кој живеe претежно во Молдавија, односно во автономната покраина Гагаузија. Во Гагаузија, тие сочинуваат околу 83% од вкупното население. Мнозинството од Гагаузите се со православна вероисповед но има и муслимани кои живеат во Турција. Вкупниот број на Гагузите е 230 000 од кои во Молдавија живеат 147 500, во Украина 31 000 и во Турција 15 000 и 10 000 во Бугарија, каде бугарската наука ги смета за Бугари. На нашите простори тие се среќавале претежно во областа Зихна, источна Егејска Македонија.

Наводи[уреди | уреди извор]