Прејди на содржината

Копти

Од Википедија — слободната енциклопедија
Коптска дијаспора

Коптитеправославни христијани кои живеат по долината на реката Нил, во Египет. Тие всушност претставуваат и етничка и верска група. Најголемиот дел на Копти се припадници на Коптската православна црква. Христијанството било религија на мнозинството жители на Египет од 400-800 година и мнозинство после муслиманското освојување во средината на 10 век,[1] а и денес значително малцинство. Во минатото Коптите зборувале коптски јазик, но од 18 век овој јазик наоѓа примена само во литургиите, а Коптите зборуваат на арапски јазик.

Коптите како мотив во популарната култура

[уреди | уреди извор]
  1. Ibrahim, Youssef M. (April 18, 1998). „U.S. Bill Has Egypt's Copts Squirming“. The New York Times. Посетено на 2008-10-08.
  2. Discogs, Bad Brains ‎– Rock For Light (пристапено на 10.11.2019)