Црногорци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Црногорци
Crnogorci
Nicholas I of Montenegro
Krsto Zrnov PopovićMarko MiljanovElena of Montenegro
Mirko VučinićPredrag MijatovićJorge Capitanich
Вкупен број
500,000 - 700,000
Подрачја со значајно население
Црна ГораЦрна Гора 278, 865[1]
 Турција 150,000 (со црногорско потекло)[2]
 Србија 70,000 (2002 попис)[3]
 Италија 50,000 (2004 попис)
 Босна и Херцеговина 10,071 (1991 попис)[4]
 Хрватска 4,926 (2001 попис)[5]
 Македонија 2,686 (2002 попис)[6]
 Словенија 2,667 (2002 попис)[7]
 Албанија 2,000 to 2,500 (2000 попис)[8]
 Канада 2,370 (2006 попис)[9]
 Австралија 1,171 (2006 попис)
 Бразил 800 (2006 попис)
 Аргентина 30,000 (2001 попис)
Јазици
црногорски, српски
Вероисповед
воглавно православни христијани
Сродни народи
Словени, особено Јужни Словени
Статии поврзани со јужнословенскиот народ
Црногорци
Coat of arms of Montenegro.svg

Црногорска култура
Книжевност · Музика
Уметност · Кинематографија
Кујна · Народна носија

Историски црногорски земји
Црна Гора · Дукља
Захумје · Босна · Херцеговина
Зета · Косово и Метохија · Војводина
Лика · Кордун · Банија · Славонија

Српски наречја и говори
црногорски јазик
штокавско наречје · Екавски изговор
Јекавски изговор · Икавски изговор
Торлачки дијалект · Шатровачки говор

Религија
Црногорска Православна Црква

Историја
Потекло · Владетели

Oстанати статии поврзани со Црногорците
Србофобија · Србоманија
Југословенски војни
Познати Црногорци · Знаме на Црногорците
Црногорски крст

Црногорците (црногорски: Crnogorci) се најмалубројниот јужнословенски народ. Црногорците претежно живеат во Црна Гора. Вкупниот број на Црногорци е околу 350.000, а најмногу се застапени во својата татковина со 45 %, односно 278.865, а во Србија ги има околу 38.000. Црногорски заедници има во околните земји — Косово, Босна и Херцеговина, Хрватска, Словенија, а ги има и во Македонија. Повеќето Црногорци говорат на српски јазик, но голем број говорат и на црногорски јазик.

Религија[уреди | уреди извор]

Машка црногорска носија

Повеќето Црногорци се православни христијани од кои дел се припадници на Црногорската Православна Црква, а дел се припадници на Српската Православна Црква. Исто така има Црногорци со исламска вероисповед, како и припадници на католичката црква. Иако Црна Гора има околу 20% муслимани, не се сите етнички Црногорци, бидејќи меѓу нив има Бошњаци, Албанци и Роми. Исто така, може да се сретнат луѓе кои се изјасниле како муслимани по националност, но сепак нивниот јазик е црногорски.

Црногорците како тема во уметноста[уреди | уреди извор]

 • „Црногорецот на Црногорката“ (Црногорац Црногорки) - песна на српскиот поет Ѓура Јакшиќ.[10]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Census of Population, Households and Dwellings in Montenegro 2011“. 12 јули 2011. http://www.monstat.org/userfiles/file/popis2011/saopstenje/saopstenje(1).pdf. посет. 13 јули 2011 г. 
 2. [1])
 3. Official results of Serbia census 2002, Republic bureau of statistics)
 4. [Official results from the book: Ethnic composition of Bosnia-Herzegovina population, by municipalities and settlements, 1991. census, Zavod za statistiku Bosne i Hercegovine - Bilten no.234, Sarajevo 1991.]
 5. Official Results of Croatia census 2001, Central Bureau of Statistics of Croatia
 6. Official Results of Macedonia census 2002, State Staticistal Office of the Republic of Macedonia
 7. Official Results of Slovenia census 2002, Staticistal Office of the Republic of Slovenia
 8. State Report of Albania from CoE, PDF
 9. [2]
 10. Родољубиве песме. Београд: Просвета (без дата), стр. 83.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]