Дукља

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кнежевство Дукља

 
Податотека:Seal Vlastimirovici (Principality of Serbia).png
854 – 1186—1189 Податотека:CoA Rasciae (Illyria).png
 

Податотека:Seal Vojislavljevici (Duklja).png
Грб

Местоположба на Дукља
Дукља во 11 век
Главен град ?
Јазици српски
Уредување Монархија
Кнез
 -  - Петрислав
 -  1050-1081 Михаило Воиславлевиќ
Историја
 -  Основана 854
 -  Замрела 1186—1189

Дукља (грчки: Διοκλεία/Diokleia, латински: Dioclea, српски: Дукља) била средновековна држава која приближно ја опфаќала територијата на денешна југоисточна Црна Гора, од Которскиот Залив на запад до реката Бојана на исток, и до изворите на реките Зета и Морача на север.

Оловниот печат на архонт Петар (или Предимир) (IX век).

Првиот познат владетел на Дукља е архонт Петар, кој бил во вазален однос спрема Византија. Следниот познат дукљански владетел е Јован Владимир. Бил вазал на цар Самоил со чија ќерка Теодора (Косара) се оженил. Со потпаѓањето на Самоиловото царство под византиска власт и Дукља исто така потпаѓа под власта на Византија.

Список на владетели[уреди | уреди извор]