Кралство Србија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Кралство Србија
Краљевина Србија
Kraljevina Srbija

1882–1918
Знаме Грб
Химна
Bože Pravde
Кралството Србија во 1913
Главен град Белград
Уредување Уставна монархија
Крал
 -  1882–1889 Милан Обреновиќ IV
 -  1889–1903 Александар Обреновиќ
 -  1903–1918 Петар I Караѓорѓевиќ
Историја
 -  Основана 6 март 1882
 -  Се приклучила кон Југославија 1 декември 1918
Валута Српски динар

Кралството Србија била држава која егзистирала на Балканот од 1882 од 1918 година. Била признаена како Принципал Србија според Берлинскиот конгрес од 1878 година.


Југославија (1929 - 1941; 1945 - 2003)

Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Војводина, и Бока Которска биле дел од Австроунгарија
(се до 1918)
Види Држави на Словенците, Хрватите и Србите и Банат, Бачка и Барања
Слободна Ријечка држава
(Риека)
(1920-1924)
Анектирана од Италија во 1924, станува дел од Југославија во 1947

Кралство на Србите, Хрватите и Словенците
(1918-1929)

Кралство Југославија
(1929-1941)


Нацистичка Германија анектира делови од Словенија
(1941-1945)
Фашистичка Италија анектира делови од Словенија, Хрватска и Црна Гора
(1941-1943)

Демократска Федеративна Југославија
(1943-1946)

Федеративна Народна Република Југославија
(1946-1963)

Социјалистичка Федеративна Република Југославија
(1963-1992)

Словенија
(од 1991)

Независна Држава Хрватска
(1941-1945)

Хрватска
(од 1991)
Исто така, Република Српска Краина (1991-1995)

Босна и Херцеговина
(од 1992)
Составена од Федерација Босна и Херцеговина и Република Српска од 1995, и Дистрикт Бршко од 2000

Унгарија ги анектира Бачка, Барања, Меѓумурје, и Прекумурје
(1941-1944/1945)

Федеративна Република Југославија
(1992-2003)

Србија и Црна Гора
(2003-2006)

Србија
(од 2006) Косово de facto пртекторат на ОН од 1999

Автономија Банат
(1941-1944)

Кралство Србија
(до 1918)

Недиќева Србија
(1941-1944)

Ужичка Република
(1941)

Албанија го анектира поголемиот дел од Косово, западна Македонија и југо-источните делови од Црна Гора
(1941-1944)

Кралство Црна Гора
(до 1918)

Црна Гора (окупирана од Италија)
(1941-1945)

Црна Гора
(од 2006)

Денешна Македонија била дел од Кралството Србија
(1913 - 1918)

Бугарија го анектира поголемиот дел од денешна Македонија и југоисточните делови од Србија
(1941-1944)

Македонија
(од 1991)