Социјалистичка Република Србија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Socijalistička Republika Srbija
Социјалистичка Република Србија
Федерална единица на

Социјалистичка Федеративна Република Југославија

 

Знаме
 

Грб
Главен град Белград
Официјален јазик српскохрватски
Основана 1943
Во СФРЈ:
 - Од
 - До
 
31 јануари 1946
27 април 1992
Површина
 - Вкупно
 - Вода
1
88,361 км2 км²
0.13%
Население
 - Вкупно
 - Густина
1 (СФРЈ)
9,506,174
114.0/км2 км²
Парична единица Југословенски динар
Часовен појас UTC+1
Портал СФРЈ
Грешка во Lua во Модул:Navbar, ред 62: Invalid title {{{Предлошка}}}

Социјалистичка Република Србија била држава во сотавот нс СФРЈ. СР Србија била најголема држава во склоп на СФРЈ по население и површина. Главен град на републиката бил Белград а воедно и најголем град во републиката. СР Србија била составена од две покраини и тоа:САП Косово и САП Војводина. Од 1992 до 2003 републиката беше позната како СР Југославија во чиј состав влегувала и Црна Гора, а од 2006 навака Србија е независна држава во чиј состав влегува и Војводина. Косово е самопрогласена република призната од мал бројна држави.