Автономна покраина

Од Википедија — слободната енциклопедија

Автономна покраина - поим за еден вид покраина што има административна автономија.[1] Во политичката историја, терминот се користи како ознака за разни видови автономни субјекти, на средни нивоа на административната хиерархија. Во релативна смисла, автономната покраина обично има помалку автономија отколку автономна сојузна држава, но повеќе автономија отколку автономна област/регион. Административната автономија на една покраина може да биде изразена во нејзиното официјално име, со употреба на одреден термин што ја означува автономијата, но таквиот израз може да се изостави и. Во тој случај, автономниот статус на покраината може да се утврди врз основа на релевантни законски одредби.

Појавувања[уреди | уреди извор]

Италијанските автономни покраини Трентино и Јужен Тирол

Финска[уреди | уреди извор]

Во Финска, постои една автономна покраина:

Италија[уреди | уреди извор]

Во Италија, постојат две автономни покраини:

Србија[уреди | уреди извор]

Во Србија има две автономни покраини:

Поранешни автономни покраини[уреди | уреди извор]

  • Автономна покраина Западна Босна

Наводи[уреди | уреди извор]

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Алдо Стела, Storia dell'Autonomia trentina, Тренто: Edizioni UCT, 1997 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Collins Dictionary, пристапено на 8 декември 2020