Кралство Црна Гора

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Кралство Црна Гора
Краљевина Црнa Горa
Kraljevina Crna Gora

1910–1918
Знаме Грб
Гесло
Крст, Дом, Слобода
Химна
Убавој нам Црној Гори
Кралството Црна Гора во 1914.
Главен град Цетиње
Гл. град во бегство Бордо, Неји-сир-Сен (Париз)
Јазици српски
Вероисповед Српска Православна Црква
Уредување Уставна монархија
Крал¹
 -  1910-1918 Никола I
Премиер
 -  1910-1912 (прв) Лазар Томановиќ
 -  1917-1918 (последен) Евгение Поповиќ
Законодавство Народно собрание на Црна Гора
Историски период Прва светска војна
 -  50-годишнина од владеењето на Никола Петровиќ 28 август 1910
 -  Лондонски договор (крај на Првата балканска војна) 30 мај 1913
 -  капитулација под власта на Австроунгарија 16 јануари 1916
 -  Станала дел од Кралството СХС 28 ноември 1918 1918
Површина
 -  1910 9475 км²
 -  1912 14442 км²
Население
 -  1911 220000 
 -  1914 500000 
Валута Црногорски перпер
Денес во  Црна Гора

 Србија

¹впрочем во земјата немало парламентарна демократија бидејќи уставот му давал практично апсолутна власт на владетелот

Кралството Црна Гора (српски: Краљевина Црнa Горa) било кралство во Југозападна Европа. Престолнината на кралството била во Цетиње.

Шаблон:Montenegro-stub