Хрватска Република Херцег-Босна

Од Википедија — слободната енциклопедија

Хрватската заедница Херцег-Босна бела политички, културен, економски и територијален ентитет, основана на 18 ноември 1991 година . од страна на политичкото раководство на Хрватите во СР на Босна и Херцеговина . Во „Одлуката за воспоставување“ на оваа заедница се вели дека заедницата ќе ја почитува демократско избраната влада на Република Босна и Херцеговина сè додека постои нејзината независност во однос на Југославија . Хрватската заедница Херцег-Босна, 28 август 1993 година прерасна во Хрватската Република Херцег-Босна . [1] Хрватскиот народ во Босна и Херцеговина. Договор за Вашингтон, 18 март 1994 година беше договорено Федерацијата на БиХ да се формира од територијата на Херцег-Босна и територијата контролирана од Армијата на РБиХ .

Иако самопрогласените граници на Херцег-Босна .Таа опфаќала многу поголема област .Таа неисправно постоела само на територијата,која била контролирана од Советот за одбрана на Хрватска . Хрватската заедница Херцег-Босна никогаш не го усвоила предвидениот статут, а Хрватската Република Херцег-Босна не го донела предвидениот устав, со што формално го почитувала суверенитетот на Република БиХ . На територијата на Република Херцег-Босна, на територијата што била под контрола на ХВО се применувале важечките регулативи на Херцег-Босна, како и регулативи на Република БиХ, кои не ги копираат прописите на Херцег-Босна.

  1. „Архивирана копија“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 30 април 2014. Посетено на 28 август 2013.