Социјалистичка Република Хрватска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето


Socijalistička Republika Hrvatska
Социјалистичка Република Хрватска
Федерална единица на

Социјалистичка Федеративна Република Југославија

 
Flag of Croatia (1947–1990).svg

Знаме
 
Coat of Arms of the Socialist Republic of Croatia.svg

Грб
Locator map Croatia in Yugoslavia.svg
Главен град Загреб
Официјален јазик хрватски[1][2][3]
Основана 13 јуни 1943
Во СФРЈ:
 - Од
 - До
 
13 јуни 1943
25 јуни 1991
Површина
 - Вкупно
 - Вода
2
56,524 km² км²
0.227%
Население
 - Вкупно
 - Густина
2 (СФРЈ)
4,784,265
84.6/km² км²
Парична единица Југословенски динар
Часовен појас UTC+1
Портал Portal.svg СФРЈ

Социјалистичка Република Хрватска било официјално име на Хрватска во склоп на СФРЈ како рамноправна република. Најголем град а воедно и главен град на републиката бил Загреб и официјален јазик бил хрватски јазик. Исто така во СР Хрватска се зборувал во голем размер и српски јазик.


  1. Do 1974. pod imenom hrvatskog jezika.
  2. Čl. 138. Ustava Socijalističke Republike Hrvatske (1974.). U Socijalističkoj Republici Hrvatskoj u javnoj je upotrebi hrvatski književni jezik – standardni oblik narodnog jezika Hrvata i Srba u Hrvatskoj, koji se naziva hrvatski ili srpski.
  3. Čl. 293. Ustava Socijalističke Republike Hrvatske (1974.). Autentični tekstovi saveznih zakona i drugih saveznih propisa i općih akata donose se i objavljuju u službenom listu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije na hrvatskom književnom jeziku, latinicom.