Југословенски динар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Југословенски динар
динар / dinar  (српскохрватски)
Yugoslav 1 dinar 1965.png YUD 1000 1981 obverse.jpg
1 динар (1965)1000 динари (1981)
ISO 4217
КодYUM
Составници
Подединица
 1/100пара
Симболdin. и дин.
Банкноти10, 20, 50, 100, 200, 1000, 5000 динари
Монети50 пара, 1, 2, 5 динари
Демографија
Воведена1920
Корисник/ци Кралство Југославија
 Социјалистичка Федеративна Република Југославија
 Сојузна Република Југославија
Инфоутијава ја прикажува последната состојба на валутата пред да биде укината.
Монета од 1 динар од 1938 година

Југословенски динар (ISO 4217: YUD) била официјална валута во Кралството Југославија, Социјалистичка Федеративна Република Југославија и Сојузна Република Југославија. Еден динар се состоел од 100 пари.[1]

Деноминација[уреди | уреди извор]

По Втората светска војна динарот бил деноминиран пет пати:

датум деноминација забелешка
1965. 100 нов динар
1990. 10.000 "динар на Марковиќ"
1992. 10
1993. 1,000.000 Сојузна Република Југославија
1 јануари 1994. 1.000,000.000 Сојузна Република Југославија
24 јануари 1994. 10–13 милиони 1 нов динар = 1 германска марка

Замена[уреди | уреди извор]

По распаѓањето на СФРЈ дошло до замена на динарот во новоформираните држави:

Банкноти[уреди | уреди извор]

Банкноти што ги издавала Министерството за финансии и Народната банка на Кралството на Србите, Хрватите и Словенците и Народната банка на Југославија од 1919 година до почетокот на 90-тите години на XX век:

1919-1991 серии
Слика Вредност Димензии Боја Лице Позадина Прво печатење
1din 1919f.jpg 1din 1919b.jpg 1 динар портокалова 1919
10-Dinara-1920.jpg 10-Dinara-1920-reverse.jpg 10 динари сина 1920
10-Dinara-1926.jpg 10-Dinara-1926-reverse.jpg 10 динари портокалова 1926
100din 1929f.jpg 100din 1929b.jpg 100 динари виолетово кафеава 1929
500-Dinara-1935f.jpg 500-Dinara-1935.jpg 500 динари зелена-црвена-сина 1935
1000din-1946.jpg 1000din-1946b.jpg 1000 динари кафеава Жена со сноп жито Јајце и статуа на жена 1946
Jugoslavia-100-dinara-1963.jpg 100din 01.05.1955b.jpg 100 динари црвена Жена Дубровник 1955
Yug074 f.JPG Yug074 b.jpg 500 динари зелена Жена со срп жетва со комбајни 1955
YUD 5 1968 obverse.jpg YUD 5 1968 reverse.jpg 5 динари 123 x 59 mm зелена Жена со срп Индикација на вредноста 1968
YUD 10 1981 obverse.jpg YUD 10 1981 reverse.jpg 10 динари 131 x 62 mm кафеава Ариф Хералиќ 1968
YUD 20 1974 obverse.jpg YUD 20 1974 reverse.jpg 20 динари 139 x 65 mm виолетова Брод 1974
YUD 50 1968 obverse.jpg YUD 50 1968 reverse.jpg 50 динари 140 x 66 mm сина Релјеф од Иван Мештровиќ во Парламентот на Србија во Белград 1968
YUD 100 1986 obverse.jpg YUD 100 1986 reverse.jpg 100 динари 148 x 70 mm црвена Споменикот на мирот од Антун Аугустинчиќ (1900 – 1979) во Њујорк 1965
YUD 500 1981 obverse.jpg YUD 500 1981 reverse.jpg 500 динари 156 x 74 mm темнозелена Статуа на Никола Тесла; 1970
YUD 1000 1981 obverse.jpg YUD 1000 1981 reverse.jpg 1000 динари 164 x 78 mm темносина Жена со овошје 1974
Dinar 5000 s.jpg Dinar 5000 p.jpg 5000 динари виолетово-сина Јосип Броз Тито Јајце и индикација на вредноста 1985
20000-Dinara-1987.jpg 20000-Dinara-1987b.jpg 20.000 динари кафеава Алија Сиротановиќ -
рударски работник
рударска машина за површински ископ 1987
50000-Dinara-1988.jpg 50000-Dinara-1988b.jpg 50.000 динари зелена девојка Дубровник 1988
Dinar 100 000a.JPG Dinar 100 000b.JPG 100.000 динари црвена девојка различни бројки и букви 1989
500000-Dinara-1989.JPG 500.000 динари виолетово-сина Споменик на Козара 1989
1Million-Dinara-1989.jpg 1Million-Dinara-1989b.jpg 1.000.000 динари светлокафеава девојка клас пченица 1989
2Million-Dinara-1989.jpg 2.000.000 динари кафеаво-зелена Споменик на Козара 1989
10-dinara-1990.jpg 10 динари црвена девојка различни бројки и букви 1990
50-Dinara-1990.jpg 50-Dinara-1990b.jpg 50 динари виолетова Споменик на Козара Споменик за Битката на Сутјеска 1990
50dinara 01.06.1990.jpg 50dinara 01.06.1990b.jpg 50 динари виолетова момче цвеќиња 1990
100-Dinara-1990f.jpg 100 динари кафеава девојка сноп пченица 1990
100-dinara-1991.jpg 100 динари темнозелена девојка сноп пченица 1991
200-dianara-1990.jpg 200-dianara-1990b.jpg 200 динари темнозелена и црвена Споменик на Козара Споменикот "Скршени крила" во Шумарице кај Крагуевац 1990
500-Dinara-1990f.jpg 500 динари сина момче планина 1990
500-dinara-1991.jpg 500-dinara-1991b.jpg 500 динари кафеава момче планина 1991
1000-dinara-1990.jpg 1000 динари портокалова Никола Тесла Трансформатор на Тесла 1990
1000-dinara-1991.jpg 1000-dinara-1991b.jpg 1000 динари сина Никола Тесла Трансформатор на Тесла 1991
5000-dinara-1991.jpg 5000 динари виолетова Иво Андриќ Мостот на Дрина 1991

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Yugoslavia, MONETARY SYSTEM Архивирано на 13 јули 2011 г. www.infotech2003.com