Хрватска куна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Хрватска куна
hrvatska kuna (хрватски)
ISO 4217 код HRK
Корисник  Хрватска
Инфлација 1.8%[1]
Извор Државен завод за статистика на Хрватска, November 2010[1]
Метод CPI со исклучок на ренти, бруто основни средства, лотарија и коцкање, и животно осигурување[1]
Подвалута
1/100 липа
Симбол kn
липа lp
Монети
Најчесто користени 5, 10, 20, 50 липи, 1, 2, 5 kn
Поретко користени 1, 2 липи, 25 kn
Банкноти
Најчесто користени 10, 20, 50, 100, 200 kn
Поретко користени 5, 500, 1000 kn
Централна банка Хрватска народна банка
Мреж. место www.hnb.hr
Печати Giesecke & Devrient
Мреж. место www.gi-de.com
Ковница Croatian Monetary Institute
Мреж. место www.hnz.hr

Куна (ISO 4217: HRK, нумерички код 191) е официјална валута на територијата на Република Хрватска. Името потекнува од истоименото животно, бидејќи куната имала значајна употреба во средновековието на територијата на Хрватска.

Хрватските банкноти се воведени за прв пат во 1941 во следните вредности:10, 50, 100, 500 и 1000 куни. Банкнотите биле печатени во Германија. Исто така, банкнотите биле користени и од партизанските движења.

Модерните куни биле воведени во 1994 година, после транзиционен период кога југословенскиот динар бил заменет со хрватскиот динар. Тогаш една куна била еднаква на 1000 динари. Куната е поделена на 100 липи, именувани според истоименото растение. Изборот на името било доста контраверзно за голем број на граѓани. Една куна е приближно еднаква на 7,8 [[македонски денар]и.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 Државен завод за статистика на Хрватска (January 18, 2011). "Consumer price indices, December 2010". Соопштение за печат.