Украинска гривна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Украинска гривна
українська гривня (украински)
200 hryvnia 2007 front.jpg
ISO 4217
КодUAH
Составници
Подединица
 1/100копејка
Множинагривни
 копејкакопејка
Симбол
Банкноти1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 гривни
Монети1, 2, 5, 10, 25, 50 копејка, 1 гривна
Демографија
Корисник/ци Украина
Издавач
Централна банкаНационална Банка на Украина
 Мреж. местоwww.bank.gov.ua
Вредност
Инфлација3% (проц. за 2012)
 ИзворBloomberg, 6 март 2012

Украинска гривна (украински: українська гривня, МФА: [ˈɦrɪu̯nʲɑ], ознака UAH) — официјална валута во Украина и се состои од 100 копејки (едн. копејка, укр. копійка). Националната Банка на Украина (Національний Банк України) има ексклузивно право на печатење и издавање на монети и банкноти во Украина.

Знакот на гривната

Името на украинската парична единица потекнува од времето на Киевски Рус - гривната била главна парична единица на Киевски Рус. Украинската Народна Република ја користела гривната како национална валута во периодот од 1918 до 1920.

По вторпат гривната била воведена на украинскиот пазар на 2 септември 1996 година.

Денес во Украина во оптек се метални монети со деноминации од 1, 2, 5, 10, 25, 50 копејки и 1 и 2 гривни, како и хартиени банкноти со деноминација од 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 гривни.

На аверсот на гривните се значајни личности од украинската историја.

Украинските монети[уреди | уреди извор]

Слика Деноминација Технички параметри Опис Воведување
Лице Опачина Пречник Дебелина Маса Состав Раб Лице Опачина
1 копејка 16 мм 1,2 мм 1,5 гр не’рѓосувачки челик Рамен Грбот на Украина Деноминација 1992
2-kopiyki-Ukraine.JPG 2 копејки 17,3 мм 1,2 мм 0,64 или 1,8 гр алуминиум или не’рѓосувачки челик
5-kopiyok-Ukraine.jpg 5 копејки 24 мм 1,5 мм 4,3 гр Не’рѓосувачки челик Назабен
10 копејки 16,3 мм 1,25 мм 1,7 гр Месинг или алуминиумска бронза Reeded Грбот на Украина Деноминација 1992
25-kopiyok-Ukraine.JPG 25 копејки 20,8 мм 1,35 мм 2,9 гр Reeded and plain sectors
50-kopiyok-Ukraine.JPG 50 копејки 23 мм 1,55 мм 4,2 гр
1 гривна 26 мм 1,85 мм 7,1 или 6,9 гр Напис: „ОДНА ГРИВНЯ“ (една гривна), година на воведување

Украинските банкноти (серија 1992 г.)[уреди | уреди извор]

Слика Вредност Димензии Главна боја Description Дата на
Лице Опачина Лице Опачина Прво печатање Воведување
1 Hryvnia 1992 front.jpg 1 Hryvnia 1992 back.jpg 1 гривна 135 х 70 мм темнозелена Владимир Велики рушевините на Херсонес 1992 2 семтември, 1996
2 hryvnia 1992 front.jpg 2 hryvnia 1992 back.jpg 2 гривни кафена Јарослав Мудриот Катедрална црква на Свети Софија во Киев
5 hryvnia 1992 front.jpg 5 hryvnia 1992 back.jpg 5 гривни Темносино Богдан Хмелницки црква во селото Суботов
10 hryvnia 1992 front.jpg 10 hryvnia 1992 back.jpg 10 гривни виолетова Иван Мазепа Киевско-печерска лавра
20 hryvnia 1992 front.jpg 20 hryvnia 1992 back.jpg 20 гривни жолта и кафена Иван Франко Лавовски театар на операта и балетот

Надворешни врски[уреди | уреди извор]