Молдавска леа

Од Википедија — слободната енциклопедија
1 молдавска леа

Молдавската леа е официјална валута на територијата на Република Молдавија. Валутата е со ISO 4217 код MDL и е поделена на 100 бани, исто како романската леа. Името потекнува од романскиот назив за лав. Монетите се со апоени од 1, 5, 10, и 25 бани од алуминиум и 50 бани од алуминиум-бронза. 1 леа и 5 леи се изработувале од никел, но не се денес во употреба.