Романска леа

Од Википедија — слободната енциклопедија
1 романска леа

Леата е официјална валута на теритотијата на Република Романија. Леата е поделена на 100 бани. На 1 јули 2005 година, Романија изврши некои реформи со валутата и старата романска леа се замени со нова романска леа со ISO 4217 код RON. Една нова романска леа е еднаква на 10 000 стари романски леи. Во 2014 година, се очекува романската леа да биде заменета со евро.