Грузиски лари

Од Википедија — слободната енциклопедија

Лари (ლარი ) е официјална валута на територијата на Република Грузија. Нејзиниот ISO 4217 код GEL и валутата е поделена на 100 тетри. Зборот тетри е стар грузиски збор за сопственост. Валутата се воведе на 2 октомври 1995 од страна на владата на Грузија на чело со Едуард Шеварнаѕе.