Белоруска рубља

Од Википедија — слободната енциклопедија
200 белоруски рубљи

Белоруската рубља (рубель/ рублёў) е официјална валута на територијата на Република Белорусија. ISO 4217 кодот на валутата е BYR и е поделена на 100 капејки. Во 2000 година, нови банкноти се воведоа за белоруската рубља со апоени од 1, 5, 10, 20, 50, 100, 500, 1000 и 5000 рубљи, додека подоцна се воведоа и апоени од 10 000, 20 000, 50 000 и 100 000 рубљи во 2005 година. Денес не се користат капејките.