Српски динар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Српски динар
Cрпски динар / Srpski dinar (српски)
100 Dinars from Republic of Serbia.jpg 20CSD Coin Tesla.jpg
100 динари (2007 г.)20 динари (2006 г.)
ISO 4217
КодRSD
Составници
Подединица
 1/100пара
СимболРСД и RSD (неофицијално: din. и дин.)
Банкноти
 Чести10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 дин.
 Ретки5000 дин.
Монети
 Чести1, 2, 5, 10, 20 дин.
Демографија
Корисник/циСрбија Србија
Издавач
Централна банкаНародна банка на Србија
 Мреж. местоwww.nbs.rs
ПечатарЗавод за израду новчаница и кованог новца - Топчидер
 Мреж. местоwww.nbs.rs/export/internet/english/zin
КовачницаЗавод за израду новчаница и кованог новца - Топчидер
 Мреж. местоwww.nbs.rs/export/internet/english/zin
Вредност
Инфлација12.6%
 Извор[1]

Српски динар или само динар (ISO 4217: RSD, бројчен код 941) — официјална валута во Република Србија. Вредноста на еден динар е еквивалентна на вредноста на 100 пари.

Меѓународната ознака за динарот е RSD, а бројченот код 941.

На сегашните банкноти се прикажани портрети на луѓе поврзани со историјата на Србија и Народната банка на Србија, а на монетите се прикажани српските манастири.

Банкноти[уреди | уреди извор]

Напред Позадина Вредност Портрет на банкнотата
10RSD Front.jpg 10-Dinara-reverse.jpg 10 динари Вук Стефановиќ Караџиќ
20RSD Front.jpg 20RSD Reverse.jpg 20 динари Петар II Петровиќ Његош
50RSD Front.jpg 50RSD Reverse.jpg 50 динари Стеван Стојановиќ Мокрањац
100 Dinars from Republic of Serbia.jpg 100RSD reverse.jpg 100 динари Никола Тесла
200RSD Front.jpg 200RSD Reverse.jpg 200 динари Надежда Петровиќ
500RSD 2007 obverse.jpg 500RSD 2007 reverse.jpg 500 динари Јован Цвииќ
1000RSD front.jpg 1000RSD reverse.jpg 1000 динари Ѓорѓе Вајферт
2000RSD front.jpg 2000RSD revers.jpg 2000 динари Милутин Миланковиќ
5000 front.jpg 5000 back.jpg 5000 динари Слободан Јовановиќ

Наводи[уреди | уреди извор]