Манастир

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Манастир Св. Нил Сорски во Осташков, Русија, околу 1910 година

Манастир (грч: μοναστήριον монастирион, самостан; од μόνος - еден, сам и στηρίζω - крепост; старословенски: општежитие) е место каде се живее монашки живот во аскетство, пост, молитва послушност и сиромаштво. Манастирите може да претставуваат помали цркви.

Манастирот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Јован Јовановиħ Змај, Песме. Београд: Рад, 1963, стр. 209-215.
  2. Miodrag Pavlović, Izabrane pesme. Beograd: Rad, 1979, стр. 112-113.
  3. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 95.
  4. A. S. Puškin, Lirika. Rad, Beograd, 1979, стр. 197.
  5. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 64-66.
  6. Рајнер Марија Рилке, Искуство тишине. Београд: Paideia, 2014, стр. 94.
  7. Ацо Шопов, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 100.
  8. Ацо Шопов, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 99.