Прејди на содржината

Стеван Мокрањац

Од Википедија — слободната енциклопедија

Стеван Мокрањац (Неготин, 9 јануари 1856 - Скопје 29 септември 1914), српски композитор кој се одликувал со извонредна смисла за уметничка обработка на музичкиот фолклор. Негови најзначајни остварувања се ракатки, 15 народни рапсодии (со уметничка стилизација) на македонски, босански и на српски мелодии.

Мокрањац како студент во 1877 година