Кралство Југославија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Кралство Југославија¹
Kraljevina Jugoslavija
Краљевина Југославија

 

1918–1943
Знаме Грб
Гесло
Српски: Један народ, један краљ, једна држава
Хрватски: Jedan narod, jedan kralj, jedna država
Словенечки: En narod, en kralj, ena država

„Една нација, еден крал, една земја“
Химна
Национална химна на Кралството Југославија
Главен град Белград
Јазици Српско-Хрватско-Словенечки
Уредување уставна монархија
(апсолутна монархија: 1929-1934)
Крал
 -  1918–1921 Петар I
 -  1921–1934 Александар I
 -  1934–1945 Петар II
Регент
 -  1934–1941 Принц Пол
Историски период Меѓувоен период
 -  Унија 1 декември 1918
 -  Диктатура 6 јануари 1929
 -  Инвазија 6 април 1941
 -  Објавена република 29 ноември 1945
Површина
 -  1921 247542 км²
Население
 -  1921 11984911 
     Густина 48.4 жит/км²
 -  1931 13934038 
     Густина 56.3 жит/км²
Валута Југославенска круна (1918–1920)
Југословенски динар (1920–1944)
1Претходно позната како Кралство на Срби, Хрвати и Словенци 1918 - 1929.
2: српскохрватски јазик и словенечки јазик
Карта на југословенските бановини.

Кралството Југославија било кралство на Балканот коешто постоело од почетокот на Првата светска војна до почетокот на Втората светска војна. Се простирало на териториите на денешните држави: Македонија, Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора и најголемиот дел од денешна Словенија и Хрватска. Во текот на своите почетни единаесет години (до 1929 година) било познато како Кралство на Србите, Хрватите и Словенците.

Демографија[уреди | уреди извор]

Србите, Хрватите и Словенците биле уставните нации сѐ до 1929, кога од нив била создадена новата националност Југословени. Следните податоци, групирани по мајчин јазик, се од пописот на населението во 1921:

Етнички групи[уреди | уреди извор]

Религиозни групи[уреди | уреди извор]

Видете исто така[уреди | уреди извор]

Југославија (1929 - 1941; 1945 - 2003)

Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Војводина, и Бока Которска биле дел од Австроунгарија
(се до 1918)
Види Држави на Словенците, Хрватите и Србите и Банат, Бачка и Барања
Слободна Ријечка држава
(Риека)
(1920-1924)
Анектирана од Италија во 1924, станува дел од Југославија во 1947

Кралство на Србите, Хрватите и Словенците
(1918-1929)

Кралство Југославија
(1929-1941)


Нацистичка Германија анектира делови од Словенија
(1941-1945)
Фашистичка Италија анектира делови од Словенија, Хрватска и Црна Гора
(1941-1943)

Демократска Федеративна Југославија
(1943-1946)

Федеративна Народна Република Југославија
(1946-1963)

Социјалистичка Федеративна Република Југославија
(1963-1992)

Словенија
(од 1991)

Независна Држава Хрватска
(1941-1945)

Хрватска
(од 1991)
Исто така, Република Српска Краина (1991-1995)

Босна и Херцеговина
(од 1992)
Составена од Федерација Босна и Херцеговина и Република Српска од 1995, и Дистрикт Бршко од 2000

Унгарија ги анектира Бачка, Барања, Меѓумурје, и Прекумурје
(1941-1944/1945)

Федеративна Република Југославија
(1992-2003)

Србија и Црна Гора
(2003-2006)

Србија
(од 2006) Косово de facto пртекторат на ОН од 1999

Автономија Банат
(1941-1944)

Кралство Србија
(до 1918)

Недиќева Србија
(1941-1944)

Ужичка Република
(1941)

Албанија го анектира поголемиот дел од Косово, западна Македонија и југо-источните делови од Црна Гора
(1941-1944)

Кралство Црна Гора
(до 1918)

Црна Гора (окупирана од Италија)
(1941-1945)

Црна Гора
(од 2006)

Денешна Македонија била дел од Кралството Србија
(1913 - 1918)

Бугарија го анектира поголемиот дел од денешна Македонија и југоисточните делови од Србија
(1941-1944)

Македонија
(од 1991)