Дунавска бановина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Дунавска бановина
Бановина на Кралство Југославија

1929–1941
 

 

 

Местоположба на Dunavska banovina
Локација во Кралството Југославија
Главен град Нови Сад
Историски период Меѓувоен период
 -  Основана 3 октомври 1929
 -  Укината 16 април 1941
Население
 -  1931 2.387.495 
Денес во Хрватска и Србија

Дравската бановина беше покраина во склоп на Кралството Југославија во периодот 1929-1941. Оваа бановина се состоеше скоро целосно од територијата на денешна Словенија. Името го добива по реката Драва.

Adминистративно седиште на бановината. Денес седиште на Владата и парламентот на покраината Војводина

Население[уреди | уреди извор]

Според пописот од 1931, Дунавската бановина имаше 2,387,495 жители. Етничкиот состав е следен:

Граници[уреди | уреди извор]

Историја[уреди | уреди извор]

Поголеми градови[уреди | уреди извор]

Референци[уреди | уреди извор]


See also[уреди | уреди извор] 
Бановини во Кралството Југославија (1929-1941)
Грбот на Кралството Југославија

Вардарска • Врбаска • Дравска • Дринска • Дунавска • Зетска • Моравска • Приморска (до 1939) • Савска (до 1939) • Хрватска (од 1939) 

Град Белград